Hédervár

Hédervár
Lakosok száma: 1 120 fő
Státusa: község
Telefon körzetszám: 96

Polgármesteri hivatal adatai

Cím: 9178 Hédervár, Fő u. 42.
Telefon: 96/215-388

Leírás Kedvencekhez Nyomtatás

Hédervár a Szigetközben, Mosonmagyaróvár és Győr között, a 1401-es (helyiek által "szigetközi"-nek nevezett) út mentén fekvő település.

A faluból megközelíthető Kimle és Lipót is. A szigetközi kerékpárút is keresztülmegy a településen.

A faluban jelenleg közel 1120 fő él.

Egykor Hédervár volt a Szigetköz központja, a település története összefonódott a Héderváry család múltjával és a Szigetközt sújtó gyakori árvizekkel. A XV. és XIX. század között kétszer is mezővárosi rangot kapott a település, ahol az elmúlt években felvetődött, hogy megkapja a történelmi városi rangot.

A Szigetközt kapta adományul Hédervár központtal Héder hainburgi lovag II. Géza uralkodása idején. Hédervárt 1145-ben alapították, de már az ókorban is éltek ott emberek. Néhány évvel később kezdhették el megépíteni a hédervári várat. A kastélynak kalandos története van, ma kastélyszálló működik benne.

A faluban nemcsak a kastélyt érdemes megnézni, számos más nevezetesség is található itt. Magyarország egyik legidősebb tölgyfája Héderváron található a Boldogasszony-kápolna mellett. Egy másik híres fa, a Kont-fa a kastélytól nyugatra áll. Hazánkban Héderváron jelent meg először a krumplibogár vagy kolorádóbogár, amelynek a polgármesteri hivatal előtt szobrot is állítottak.

További információk:
http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9derv%C3%A1r
http://www.hedervar.hu/cms/